http://hliva-hliva.cz/
 
Rychlé vyhledávání

Facebook
Sdílet


Vážení návštěvníci, oblíbený houbařský eshop se převléká do modernějšího kabátu. Buďte prosím tak laskavi a své objednávky podávejte už v novém eshopu   

www.planetahub.cz  

Na stávající stránce www.hliva-hliva.cz můžete nadále cokoli prohlížet, nebudu ji zatím úplně rušit.

Do nového vás srdečně zve Vlastimil Šavelka, houbař 
 

Navigace: Český specialista na sadbu hlívy ústřičné -> Pěstování hlívy na slámě a štěpkách - celoroční



Vážení návštěvníci, oblíbený houbařský eshop se převléká do modernějšího kabátu. Buďte prosím tak laskavi a své objednávky podávejte už v novém eshopu   

www.planetahub.cz  

Na stávající stránce www.hliva-hliva.cz můžete nadále cokoli prohlížet, nebudu ji zatím úplně rušit.

Do nového vás srdečně zve Vlastimil Šavelka, houbař 
 

Zbělání znamená zdar, zelená zkázu a zmar

 

V článku o pěstování hlívy na dřevě byla zmíněna celá řada očkovacích a pěstebních metod. Chcete-li pěstovat na hlívu na slámě či štěpkách, doporučuji pouze jeden způsob, dobře osvědčený v praxi.

  • Obstarejte si libovolnou slámu (někdy se dělá s druhem slámy příliš velká věda, ale nevěnujte tomu moc pozornosti) a velký silný průhledný igelitový pytel. Sláma nesmí být plesnivá nebo shnilá. To je naopak hodně důležité. Dejte si vařit vodu. Hodně vody! Nejlépe zavařovací 30 litrový hrnec. Napěchujte slámu do pytle a zalijte vařící vodou. Pytel zavažte a nechte slámu pařit. Až vystydne (obvykle druhý den), odstřihněte jeden spodní roh a nechte přebytečnou vodu vytéct. Nijak pytel nemačkejte, nesnažte se slámu ždímat. Kolik vody si sláma sama podrží, tolik bude stačit hlívě na celý život. Ustřižený roh pak ponechte otevřený. V průběhu růstu podhoubí bude tímto otvorem "odtékat" oxid uhličitý, který podhoubí vydechuje. Příliš vysoká hladina oxidu uhličitého totiž brzdí růst podhoubí.
 
  • Slámu naočkujte klasickou zrnitou sadbou. Sadbu rozdrobte na hrudky velikosti nehtu a promíchejte přímo v pytli se slámou. Balení 0,7 litru vystačí zhruba na 10-12 kg mokré slámy, tj. jeden velký pytel
 
  • Pytel znovu zavažte, ale provázek docela neutahujte. Ponechte otvor o průměru 5-8 cm a do něj vložte pořádný žvanec vaty (asi čtvrt balíčku obyčejné skládané vaty). Vznikne tím zátka přes kterou může k podhoubí kyslík, ale nikoli zárodky plísní. Tak se vytvoří hezký koloběh plynů a podhoubí se vám nebude dusit. Horem přes vatový filtr kyslík dovnitř, spodním otvorem oxid uhličitý ven.
 
  • Naočkovaný pytel uložte na teplejší místo (kolem 20°C až 25°C) kde může být světlo nebo tma, je to lhostejné. Na jeden až dva měsíce na něj zapomeňte. Až si na svůj hlívový substrát po této době vzpomenete, vzpoměňte si také na nadpis tohoto návodu: ZBĚLÁNÍ ZNAMENÁ ZDAR, ZELENÁ ZKÁZU A ZMAR! 
 
  • Tak vypadá naočkovaný pytel po pěti dnech - zdravé podhoubí se musí rozrůstat velmi rychle a agresivně. Běžný přírůstek je 3-5 mm denně.
hlíva ústřičná na štěpkách, pátý den po naočkování  
 
 
 
 
  • Zcela prorostlý a bílý pytel přemístěte na chladnější místo s teplotou kolem 10°C. Zde už ovšem musí být světlo, ale nikoli přímé slunce. Udělejte do pytle rovnoměrně cca 6-8 otvorů. Zhruba za dva týdny byste se měli dočkat svých hub, které porostou dírami ven. 
hlíva ústřičná, po zchlazení se začínají tvořit plodnice 
 
 
  • Vlhkost pro rostoucí plodnice zajišťujte pravidelným rosením. Po sklizni přeneste substrát asi na dva týdny na původní teplejší místo. Tam bude podhoubí odpočívat a sbírat síly k nové tvorbě plodnic. Pak opět do chladu a celé by se to mělo opakovat. Obvykle se dosahuje dvou až tří sklizní s odstupem několika týdnů. Jakmile se obsah pytle nápadně zmenší a změkne, zežloutne nebo se hemží muškami -  sláma je vyplozená a lze ji zkompostovat.
hlíva ústřičná na štěpkách, plná sklizňová zralost 
 
 
  • Sklizňovou zralost poznáte podle tenké hnědé linky na okraji klobouků (tam, kde se spojuje vrchní pokožka a lupeny). Jakmile se tato linka objeví, sklízejte. Hlíva dosáhla maxima a o mnoho víc už nevyroste.

Výhodou této metody je, že se brzy dočkáte svých hub. Naočkovaný pytel však plodí jen v průběhu jedné sezóny.  


 
Několik postřehů a dobrých rad ze skutečného pěstování hlívy  
  1. Dejte si záležet na tom, aby sláma byla opravdu čerstvá, na druh se vyprdněte.
  2. Nešetřete, opravdu nešetřete na horké vodě. Nedokonale spařená sláma obvykle zplesniví a máte po práci, sadbě i úrodě.
  3. Schnou rostoucí plodnice nebo se mozaikovitě zabarvují? Málo rosíte.
  4. Zbarvují se plodnice žlutohnědě? Teď už je nejspíš naopak ve vodě topíte a málo větráte.
  5. Rostou hlívy bledé, keříčkovitě korálovité nebo divně protáhlé? Trápíte je tmou a zřejmě i málo větráte.

 

 


Návod na pěstování hlívy na dřevních štěpkách 

Jedná se vlastně o variaci pěstování na slámě. Listnaté štěpky (to je zásadní; jak naštěpkujete smrk, je po všem už v samém začátku!) propařte, naočkujte a uložte k prorůstání stejně jako slámu. I když rozkouskované, štěpka je stále dřevo a proto dokáže poskytovat výživu pro podhoubí mnohem delší dobu než sláma. Štěpka má prostě víc živin než sláma a pomaleji se rozkládá. Štěpkové pytle bývají i dvouleté.

 
Výhodou této metody je skutečnost, že dřevo má mnohem více živin než sláma a proto plodí delší dobu. Zároveň však mycelium prorůstá štěpkou mnohem rychleji než rostlým, masivním dřevem. Úroda bývá už za dva měsíce.




P.S.: Toto je malá zkouška jestli čtete návody pozorně a až do konce. Kdo si všimnul, že fotky zobrazují pytle se štěpkou a nikoli se slámou (ovšem na návodu to zhola nic nemění), ten je dost vyškolen a může začít s pěstováním. 
 

 


Poslední navštívené zboží
  • Doposud jste žádné zboží nenavštívili.