http://hliva-hliva.cz/
 
Rychlé vyhledávání

Facebook
Sdílet


Vážení návštěvníci, oblíbený houbařský eshop se převléká do modernějšího kabátu. Buďte prosím tak laskavi a své objednávky podávejte už v novém eshopu   

www.planetahub.cz  

Na stávající stránce www.hliva-hliva.cz můžete nadále cokoli prohlížet, nebudu ji zatím úplně rušit.

Do nového vás srdečně zve Vlastimil Šavelka, houbař 
 

Navigace: Český specialista na sadbu hlívy ústřičné -> Jak se dělá sadba hlívy



Vážení návštěvníci, oblíbený houbařský eshop se převléká do modernějšího kabátu. Buďte prosím tak laskavi a své objednávky podávejte už v novém eshopu   

www.planetahub.cz  

Na stávající stránce www.hliva-hliva.cz můžete nadále cokoli prohlížet, nebudu ji zatím úplně rušit.

Do nového vás srdečně zve Vlastimil Šavelka, houbař 
 

Sadba hlívy pro pěstování na dřevě - jak se vyrábí?

 

Většina lidí si představí houbaře ozbrojeného kudličkou, košíkem a holínkami. Já jsem také houbař (dokonce profesionální), ale mou výbavou je laboratorní kombinéza, skalpely, pinzety a spousta dalších titěrností. Chcete vědět jak pro vás vyrábím sadbu hlívy? Odpověď zní "horko těžko". Nevysmívám se, čtěte dál a pochopíte.

Nechám vás nahlédnout pod pokličku houbové laboratoře. Ukážu vám jak vyrábím svou vlajkovou loď, to nejlepší co umím, svůj majstrštyk - kolíčkovou sadbu hlívy balenou po 150 ks.

 

Základem je materiál - recyklovaná zavařovací sklenice o objemu 0,7 litru, bukové nábytkářské kolíčky rozměru 8x25mm, sádra, otruby, voda a mateřská kultura. Každý výrobce sadby si svou recepturu žárlivě střeží a má k tomu dobrý důvod. Vývoj mé vlastní receptury trval přes rok a stál mne mnoho úsilí, studia cizojazyčných pramenů, pokusů a omylů, zklamání i peněz. Snad mne pochopíte, když ani já neprozradím do detailu poměry surovin a další jemné finesy přípravy základního substrátu. Spokojme se s konstatováním, že provádím určité "čárymáry", jejichž výsledkem jsou očkovací kolíčky obohacené živinami tak, aby podhoubíčko mělo vše co potřebuje k rychlému a nezadržitelnému růstu.

Výsledkem pracovní fáze "čárymáry" je zavařovací sklenice s přibližně 150 ks očkovacích kolíčků. Proč přibližně? Kolíčky jednotlivě nepočítám (to bych se z toho zbláznil), ale vážím jako hřebíky v železářství. Může se tedy stát, že někdo jich má v balení o pár více či méně. Domnívám se však, že vzhledem k poměrně příznivé ceně a výborné kvalitě sadby se jedná o drobnost. 


 

Můj parní autokláv - vynikající blbovzdorný přístroj vyrobený pro armádu v 60. letech 20. století. Skvěle pracuje dodnes!Když připravím takových lahví jednu celou várku, přikročím k dalšímu kroku - sterilaci. Co to je? To se dočtete podrobně zde. Potřebuji zkrátka zbavit kolíčky zárodků plísní a kvasinek, pouze na naprosto sterilním substrátu lze totiž připravovat kvalitní a životaschopnou sadbu. 

To dělám ve svém parním autoklávu. Je to v principu  90 litrový papiňák, ve kterém se však dosahuje mnohem vyššího přetlaku páry - až 2 atmosféry a teploty 120°C. Běžný kuchyňský papiňák dosahuje pouhých 1,05 až 1,1 atm.

Takovou teplotu nepřežije žádná havěť. 

 

 Špatná zpráva pro amatérské výrobce sadby je ta, že povaření v běžném hrnci na plotně za normálního atmosférického tlaku a teplotě 100°C je nedostatečná. Některé spóry plísní přežijí a sadbu obvykle znehodnotí.

 

  Nedělá-li se sadba "horko", dělá se "těžko". 
   
 
To není islamistický bubák, ale houbař v pracovním procesu
 Když je vysterilováno, oblékám bílý laboratorní oblek, roušku, gumové rukavice a začínám být opravdu pes na čistotu. Nejtěžší a nejrizikovější práce je přede mnou - očkování kolíčků podhoubím z mateřské kultury.
 
Úspěšně, trvale a ve větším měřítku to lze udělat jen za velice přísných hygienických opatření. K tomu mám laboratoř vybavenou germicidními lampami a laminárním boxem. To je srdce laboratoře, přístroj s extrémně výkonnou filtrací vzduchu. Žádná potvora se tak nedostane do lahví s kolíčky, jen chtěné podhoubí.Srdce houbové laboratoře, laminární box
 
UVC zářiče pro udržení sterilního prostředí v houbové laboratořiPro udržení sterility v laboratoři svítí v noci UVC zářiče. Nechtějte je nikdy vidět z blízka zapnuté - vytvářejí velice silné ultrafialové záření, které hubí všechny mikroorganismy a pro člověka je rakovinotvorné.

Prostředí v mé houbové laboratoři je srovnatelné s operačním sálem v nemocnici. Proč? Houbová kultura je velmi náchylná k napadení plísní (kontaminaci). Pokud se zárodky plísní dostanou do sklenic s kolíčky, moje snažení kompletně zničí.
  
Naočkováno! To nejhorší je za mnou! Uložím sklenice s kolíčky do tepla (20-24°C) ke kultivaci. První jeden dva dny se neděje nic. Tedy zdánlivě nic co byste mohli vidět okem. Podhoubí ale intenzivně pracuje. Regeneruje, hojí rány, sbírá síly, ochutnává nový substrát a upravuje své enzymy na novou potravu (to je naprosto fascinující skutečnost, která umožňuje hlívě růst na nejroztodivnějších materiálech jako je papír, bavlna, dřevo, sláma, kávová sedlina, karton, dřevotříska...).
 
Pak si ale podhoubí hlívy plivne do dlaní a pustí se do díla. Začne viditelně růst a to poměrně rychle. Zdravé, nekontaminované a dobře nastartované podhoubíčko hlívy přirůstá průměrně 3mm denně. Není ale výjimkou přírůst až 5 mm denně.
 
 
 No a pak skoro nepřetřžitě sklenice se sadbou prohlížím, vyhodnocuji úspěšnost, kontroluji vitalitu podhoubí a ostraňuji nepodarky. Zhruba po dvou měsících kultivace je podhoubí vrostlé do kolíčků, sadba hlívy je hotová a připravená k uskladnění v chladícím boxu nebo k dodání vám - zákazníkům.
 
Sadba hlívy uskladněná v chladírně



A jak vlastně taková kolíčková sadba hlívy ve svém principu funguje? O tom se dočtete ve článku Očkovací kolíčky - jak fungují?
 
 
 
Dobrá rada na závěr
Jestliže se sadba chladí na 2-4°C, lze ji skladovat skoro rok a půl (kolíčková) nebo dva měsíce (zrnitá). Snažte se raději sadbu zpracovat dokud je čerstvá, jinak z ní začnou růst plodnice. Na druhou stranu - to je nejlepší důkaz životaschopnosti sadby.

 

 
 

 


Poslední navštívené zboží
  • Doposud jste žádné zboží nenavštívili.